Fröreda Missonshus

Gunilla Crans och Roy Habbe.

 

Min Kära Gunilla och jag tog över Fröreda Missionshus som legat i träda i 25 år under sensommaren 2012. Det är enligt vad som sägs Kalmar läns äldsta Missionshus och invigdes 1888.

 

LITE FAKTA

 

Under andra delen av 1800-talet växte sig frikyrkorörelsen stark i vår bygd. Efter att under många år ha samlats i hemmen för andakter, beslöt man sig för att bygga ett Missionshus.
Efter insamling av pengar och material från både enskilda personer och andra församlingar kunde man börja bygga detta Missionshus.

 

 


Nyårsafton år1888 invigdes Missionshuset med både Nyårsmässa och Nyårsotta. Fröreda Missionsförsamling var bildad.

 

 

 

 

Under alla följande år användes Fröreda Missionshus flitigt för andakter, möten och söndagsskola. Med stor iver gick man in för Missonsarbetet. Dock började befolkningen att minska och därmed också underlaget för nya medlemmar. 
Under 50-talet till 70-talet avtog verksamheten och det sista kända mötet i Fröreda Missionshus var år 1978 då 90-årsjubileum hölls i lokalen.

 

 

 

 

Fröreda Missionshus lär vara Kalmar läns äldsta Missionshus och är därför särskilt värt att bevara för framtiden.

 

Fröreda Missionshus har vilat i stillhet i snart 25 år. Det kräver viss omvårdnad och kärlek. Jag tog därför kontakt med de sista kvarvarande ansvariga för Missonshuset och till vår och även deras glädje kunde vi komma överens om att hyra Missionshuset och rädda det för framtiden. 

 

 

 

 

 

 

Känn er därför varmt välkomna till Fröreda Missionshus och upplev det fantastiska lugnet som kommer över en i Kyrkorummet. Njut av stillheten. Ta en fika och se vad vi har att erbjuda till försäljning i form av Konsthantverk och annat som kan vara av intresse.

 

Roy Habbe och Gunilla Crans

 

 

Fröreda Missonshus sett från vägen mot Kvillsfors

 

 

 

 

 Smålands Husarer, Hvetlanda Skvadron vid Fröreda Missionshus, 25/8-12

 

 

 Kyrkorummet

 

 

Trapprummet med konsthantverk. Rummet är helt orginal i från 1888!

 

 Höstbild den 30 september 2012. 

Den härliga värmekällan i Fröreda Missonshus

Välkommen

Välkommen till www.ateljeforshult.n.nu.

 

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)